Az év második felében indulhat a termelés a miskolci akkumulátorgyárban

D_VAJ20190124058

Miskolc, 2019. január 24., csütörtök (MTI) – Várhatóan az év második felében kezdődik meg a termelés az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég miskolci gyárában; a város déli ipari parkjában megépült, több mint nyolcezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot a japán társaság képviselői csütörtökön mutatták be a város vezetésének.

A beruházás csaknem 9 milliárd forintba kerül, ezt a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti, az üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd.

Pfliegler Péter alpolgármester a csütörtöki rendezvényt követően újságíróknak azt mondta: a zöld és smart, azaz okos beruházások sorába jól illeszkedik a japán cég miskolci befektetése. Egyrészt azért mert a déli ipari parkban a geotermikus energiát használják fűtésre, másrészt azért, mert az itt készülő lítiumos akkumulátorokat a legkorszerűbb elektromos és hibrid meghajtású személyautókba szerelik majd be.

Az üzem Miskolcról és környékéről kezdetben 51 embert foglalkoztat majd, ez a későbbikben akár meg is duplázódhat, és egy újabb csarnok is épülhet a most elkészült mellé – tette hozzá.

Takamura Hiroshi, a GS Yuasa Magyarország Kft. ügyvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy Japánon kívül csak Miskolcon készül ilyen akkumulátor, és azért választották a beruházás helyszínéül a borsodi várost, mert jól szervezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni szakemberek. A cég szoros együttműködést tervez a Miskolci Egyetemmel és a helyi iskolákkal, hogy minél több tehetséges és jól képzett dolgozóval tudják bővíteni a csapatukat. Közölte, hogy a tömeggyártás már júliusban elkezdődik, év végére pedig a szállítás is elindulhat a világ minden tájára.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.

Az akkumulátorgyár alapkövét 2018 márciusában helyezték el, akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarországon 170 japán cég mintegy 25 ezer embert alkalmaz, Európán kívül Japánból érkezik a harmadik legtöbb beruházás Magyarországra.

A tárcavezető az alapkőletételkor hangoztatta azt is, hogy a japán társaság beruházásáért Csehország és Németország is versenyzett. Kifejtette, hogy Miskolcon olyan új, innovatív technológiával készülő akkumulátorokat gyártanak majd, amelyek biztosítják, hogy az új digitális autóipari korszakban is meghatározó szereplő legyen Magyarország. A Miskolcon gyártandó termékeket nagyrészt külföldön értékesítik majd, Európa legnagyobb és legerősebb autógyártóinak.

D_VAJ20190124057
Miskolc, 2019. január 24. Takamura Hiroshi ügyvezető igazgató (b) és Kunikazu Jamamoto, az építő Tsuchiya Hungary Kft. ügyvezetője (j) a GS Yuasa Magyarország Kft. új miskolci üzemcsarnokának bemutatóján 2019. január 24-én. A lítiumion-akkumulátorok gyártására szakosodott japán cég tavaly év elején jelentette be, hogy közel 9 milliárd forintból Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát. MTI/Vajda János

biy \ gjé

MTI 2019. január 24., csütörtök 14:40

Borítón: Miskolc, 2019. január 24. A GS Yuasa Magyarország Kft. új miskolci üzemcsarnoka 2019. január 24-én. A lítiumion-akkumulátorok gyártására szakosodott japán cég tavaly év elején jelentette be, hogy közel 9 milliárd forintból Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát. MTI/Vajda János

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →